מי יהיה האפיפיור ה-267? סוכנויות ההימורים מלאות בשמות רבים של מועמדים שונים שעשויים בתוך ימים אחדים להיבחר כמחליף של האפיפיור פרנציסקוס שמת השבוע והובא היום (שבת) למנוחות בוותיקן. בין המועמדים גם לראשונה מועמד שחור ראשון מאפריקה, שנחשב כבעל סיכויים טובים להיבחר וגם פיירבטיסטה פיצבאלה, הפטריארך הלטיני של ירושלים.
לראשונה אחרי יותר מאלף שנים, דמות בכירה ומוכרת בירושלים נמצאת ברשימת המועמדים המובילים לתפקיד האפיפיור הבא. פיירבטיסטה פיצבאלה, יליד איטליה שמכהן שנים ארוכות בתפקידים בכירים בכנסייה בירושלים, זכור בעיקר בשל דבריו לאחר טבח 7 באוקטובר שאמר שהיה מוכן להסגיר עצמו לחמאס בתמורה לשחרור הילדים הישראלים החטופים.
מיהו פיצבאלה?
פיירבטיסטה פיצבאלה, בן 60, מכהן כיום כפטריארך הלטיני של ירושלים - תפקיד המקביל לארכיבישוף הבכיר של הכנסייה הקתולית בישראל, בשטחים הפלסטיניים, בירדן ובקפריסין. פיצבאלה נולד בקולוניו אל סריו, כפר קטן בצפון איטליה, והוסמך לכומר ב-1990.
במשך שנות כהונתו באזורנו, פיצבאלה הפך לדמות מוכרת בזירה הבין-לאומית בזכות פעילותו הדיפלומטית למען השלום ומסירותו לקהילה הקתולית באזור. הוא משמש גם כיועץ בוועדה ליחסים עם היהדות של המועצה האפיפיורית לקידום אחדות הנוצרים מאז 2008. פיצבאלה הוא הפטריארך הירושלמי הראשון בהיסטוריה של הכנסייה שמועלה לדרגה הבכירה של קרדינל.
טרם מינויו לפטריארך, בין השנים 2004 ל-2016, שימש פיצבאלה כ"קוסטוס של ארץ הקודש" - תפקיד הכולל אחריות על המקומות הקדושים לנצרות באזור. האפיפיור פרנציסקוס מינה אותו לפטריארך הלטיני של ירושלים ב-2020, ובספטמבר 2023 העלה אותו לדרגת קרדינל.
פיצבאלה נחשב מקורב לפרנציסקוס ובמידה רבה נחשב יותר מבעבר לאוזניו ועינייו של האפיפיור כאן בארץ ישראל. קרוב לאלף שנים לא היה אפיפיור שלפני בחירתו כיהן בתפקיד בכיר בירושלים – לפחות מאז האפיפיור אורבן הרביעי, ששימש כפטריארך הלטיני של הכנסייה בירושלים. בנוסף לתפקידו בארץ, פיבצאלה בעצמו דובר השפה העברית ובוגר האוניברסיטה העברית בירושלים.
הצעתו לחילופי שבויים
לאחר מתקפת הטרור של חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר, פיצבאלה הפתיע רבים כאשר הצהיר שהוא מוכן להציע את עצמו בחילופין עבור שחרור ילדים ישראלים חטופים. הצהרה זו הדגישה את מחויבותו העמוקה לשלום ולהומניות, וזכתה לתשומת לב בינלאומית רבה.
בשנה שעברה, בתקופה שקדמה לחג המולד, ערך פיצבאלה ביקור בקהילה הקתולית היחידה ברצועת עזה, צעד שהדגיש את מסירותו לכל חלקי הקהילה שתחת אחריותו, גם בתנאים מסוכנים. מעצם תפקידו כמנהיג הכנסייה הקתולית בישראל ובשטחים הפלסטינים – פיצבאלה ידוע כמי שמייצג נמרצות את עמדות הפלסטינים ונחשב כמקורב לעמדה הפלסטינית.
לאחר שהנשיא דונלד טראמפ הציע להשתלט על רצועת עזה וליישב מחדש את אוכלוסייתה, משרדו של פיצבאלה פרסם הצהרה ב-14 בפברואר שבה הביע התנגדות נחרצת "לכל ניסיון לעקור את תושבי עזה מאדמתם."
המרוץ לכס הקדוש
חמישה-עשר עד עשרים יום לאחר מותו של האפיפיור פרנציסקוס, קרדינלים של הכנסייה הקתולית הרומית יסגרו את דלתות הקפלה הסיסטינית כדי לבחור את מחליפו. הבחירה תתבצע באסיפת הקרדינלים, הידועה בשם "קונקלווה", שצפויה להיות הגדולה ביותר בהיסטוריה של הדת וגם אחת הבלתי צפויות ביותר.
בתהליך הבחירה, שמקורו מלפני מאות שנים, רק חברי מועצת הקרדינלים שגילם פחות מ-80 רשאים להצביע. טכנית, הם יכולים לבחור כל גבר קתולי שהוטבל, אך ברור שהאפיפיור הבא יגיע מקרב הקרדינלים עצמם.
מועמדים מובילים נוספים
לצד פיצבאלה, מומחים מזכירים מספר שמות נוספים של קרדינלים שעשויים להיבחר לתפקיד:
אנדרס ארבורליוס (שטוקהולם, שוודיה) - בן 75, הבישוף של שטוקהולם והשוודי האתני הראשון המשמש כבישוף קתולי של שוודיה מאז הרפורמציה. בעל רקע חריג, שכן נולד כלותרני ועבר לכנסיה הקתולית בגיל 20.
צ'רלס מאונג בו (יאנגון, מיאנמר) - בן 76, הארכיבישוף של יאנגון במיאנמר. הוא דיבר בגלוי נגד האלימות שמבצעת החונטה הצבאית של מדינתו, שלפי דיווחים תקפה כפרים וכנסיות קתוליות.
פרידולין אמבונגו בסונגו (קינשאסה, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו) - בן 65, נחשב למועמד שעשוי להיות האפיפיור השחור הראשון, ומייצג את הקהילה הקתולית המתרחבת במהירות של אפריקה.
ז'אן-מארק אבלין (מרסיי, צרפת) - בן 66, הארכיבישוף המטרופוליטני של מרסיי. נולד באלג'יריה כשהייתה תחת שלטון קולוניאלי צרפתי, והוא מקורב לפרנציסקוס.
פייטרו פרולין (הוותיקן) - בן 70, כמזכיר המדינה של הוותיקן הוא היה השליח הדיפלומטי העליון של האפיפיור מאז 2013 והוא בין הקרדינלים הבכירים ביותר, בעל ניסיון נרחב בשירות הדיפלומטי של הכס הקדוש.
שינוי היסטורי
תחת האפיפיור פרנציסקוס, מועצת הקרדינלים הפכה למגוונת היסטורית, הן מבחינה גיאוגרפית והן מבחינה גזעית. רבים מהבחירות שלו הגיעו מחוץ לאזורים המטרופוליטניים המסורתיים - מערים כמו אקוולוביה בניגריה או סנטיאגו דל אסטרו בארגנטינה.
זו תהיה גם הקונקלווה הראשונה מאז 1978 שבה קרדינלים אירופאים לא יהיו בה רוב, מה שמגדיל את הסיכוי למינוי היסטורי.
פרשנים ומומחים אומרים כי הפעם קשה יותר מבדרך כלל לנסות ולנבא את תוצאות בחירות האפיפיור הבא, ושבסבירות גבוהה המועמדים המובילים ביותר לא יהיו אלו שיבחרו. אם פיצבאלה, שאינו נחשב כאחד המועמדים הבולטים ביותר, ייבחר לאפיפיור הבא – תהיה לכך משמעות היסטורית וגדולה, גם על יחסי הכנסייה ומדינת ישראל.