ארה"ב איימה בסוף השבוע לנטוש את שיחות התיווך לסיום המלחמה באוקראינה אם לא תושג התקדמות – ונשיא רוסיה פוטין הודיע אתמול (שבת) חד-צדדית על הפסקת אש "הומניטרית" לרגל חג הפסחא. שעות בודדות לאחר ההכרזה של פוטין – באוקראינה דיווחו כי רוסיה הפרה את הפסקת האש שלה עצמה ותקפה באופן עצים באזורים שונים. במקביל, מוסקווה וקייב הודיעו אתמול על עסקת חילופי שבויי המלחמה הגדולה ביותר מאז תחילת המלחמה.
פוטין הכריז בפגישה עם מפקד צבא רוסיה ואלרי גרסימוב על הפסקת אש חד-צדדית למשך 30 שעות לרגל חג הפסחא האורתודוקסי, שנכנסה לתוקף בשעה 18:00 שעון מוסקבה ותוכננה להסתיים בחצות יום ראשון. פוטין אמר שהוא מצפה שקייב תנהג באופן דומה, וטען שתגובת אוקראינה תשקף את "הרצון והיכולת שלה" להשתלב בשיחות להפסקת הלחימה.
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הגיב בחשדנות למהלך, וכינה אותו "ניסיון נוסף של פוטין לשחק בחיי אדם". זלנסקי הודיע שאוקראינה תכבד את הפסקת האש רק אם רוסיה תפסיק לירות, אך טען שההתקפות הרוסיות נמשכו גם לאחר ההכרזה. באוקראינה דיווחו אתמול בשעות הערב על הפצצה נרחבת של רוסיה בעיר חרסון.

"אם רוסיה פתאום מוכנה לשקט מלא ובלתי מותנה, אוקראינה תפעל בהתאם – תגיב בשקט לשקט, ובמכות הגנתיות להתקפות", כתב זלנסקי ברשתות החברתיות. "המצב נעשה שקט יותר בחלק מהאזורים, בעוד שבאחרים ההתקפות נמשכות".
הבוקר, זלנסקי האשים את רוסיה בהמשך ההפגזות, התקפות הכטב"מים והמתקפות, תוך "ניסיון ליצור רושם כללי של הפסקת אש". לדבריו, כוחות אוקראינה דיווחו על 59 מקרים של הפגזות וחמישה ניסיונות התקפה לאורך קו החזית מאז כניסתה לתוקף של הפסקת האש.
בארה"ב מאבדים סבלנות
המהלך של פוטין הגיע יום לאחר שממשל טראמפ איים לנטוש את מאמצי התיווך בין הצדדים. שר החוץ של ארה"ב מרקו רוביו אמר ביום שישי כי ארה"ב עשויה להחליט "תוך ימים ספורים להתקדם הלאה" מניסיונותיה לסיים את המלחמה. טראמפ עצמו אמר לאחר מכן כי "אם מסיבה כלשהי אחד הצדדים מקשה מאוד להגיע להסכם שלום, ארה"ב עשויה להחליט "פשוט לוותר".
הנשיא טראמפ הבטיח במהלך מסע הבחירות שלו לסיים את הסכסוך תוך 24 שעות, אך המאמצים לשבור את הקיפאון, כולל שיחות ישירות ראשונות בין וושינגטון למוסקבה מאז הפלישה המלאה של רוסיה לאוקראינה, נכשלו בעצירת הלחימה.
זלנסקי הציע אמש להאריך כל הפסקת אש שתתקבל במהלך חג הפסחא - ל-30 ימים, מסגרת זמן שהוצעה במקור על-ידי ארה"ב במרץ, ואוקראינה הסכימה לה אך רוסיה דחתה אותה מעשית. "זה מה שיחשוף את הכוונות האמיתיות של רוסיה - כי 30 שעות מספיקות כדי ליצור כותרות, אבל לא כאמצעי בניית אמון אמיתיים", אמר זלנסקי. "30 יום יכולים לתת סיכוי לשלום".
שר החוץ האוקראיני אנדריי סיביהה אמר ברשת X שפוטין אינו אמין, וכי רוסיה יכולה לחתום על הצעת הפסקת האש ל-30 יום שטראמפ הציע במרץ ושאוקראינה כבר הסכימה לה. "נבחן מעשים, לא מילים," כתב.
חילופי שבויים בהיקף חסר תקדים
במקביל, קייב ומוסקווה ביצעו אתמול את העסקה הגדולה ביותר מאז תחילת המלחמה להחלפת שבויי מלחמה. זלנסקי הודיע כי 277 חיילים אוקראינים חזרו הביתה בזמן לחג הפסחא, ואילו רוסיה דיווחה על החזרת 246 חיילים רוסים.
במהלך הסכסוך הוחזרו בסך הכול 4,552 אוקראינים - אנשי צבא ואזרחים - מאז תחילת הפלישה הרוסית, לפי נתונים שפרסם זלנסקי. שני הצדדים הודו לאיחוד האמירויות על עזרתה בתיאום וביצוע העסקה.
מניפולציה של פוטין?
חלק מהפרשנים והמומחים מעריכים שפוטין ניסה בהכרזתו על הפסקת אש זמנית להשיג קרדיט נוסף בוושינגטון – בעקבות איומו של רוביו לסגת מהתיווך בשיחות. חלק מהפרשנים העריכו שפוטין עשוי להצטייר כך בבית הלבן כמנהיג שמנסה להשיג שלום.
זו אינה הפעם הראשונה שרוסיה מנסה להשתמש בקלף של הפסקת אש זמנית לרגל החגים, במהלך שמזוהה על ידי אוקראינה ורבים אחרים כניסיון ציני. גם בחג המולד האורתודוכסי בינואר 2023 הציע פוטין להכריז על הפסקת אש זמנית, אולם זלנסקי טען שמדובר ב"התחסדות צינית" שנועדה לאפשר לרוסיה להיערך מחדש עם כוחות ואמצעי לחימה.

בשבוע שעבר הזהיר זלנסקי כי רוסיה ריכזה כוח של כ-60 אלף חיילים באזור מחוז סומי בצפון אוקראינה, ונערכת לפתוח שם בחזית חדשה – באזור שלא נחשב למרכז זירת הקרבות. באוקראינה טוענים כי רוסיה, שאינה מעוניינת בהסכם שלום חדש, מעוניינת להרחיב את המהלך ההתקפי שיימשך למשך חודשים ארוכים.
ויתורים נוספים של ארה"ב
באיתות נוסף שממשל טראמפ תומך בעמדותיה של רוסיה לסיום המלחמה על חשבון אוקראינה, רשת בלומברג דיווחה בסוף השבוע כי ארה"ב נערכת להכרה דרמטית בריבונותה של רוסיה בחצי האי קרים ובארבעת המחוזות הכבושים והכבושים למחצה באוקראינה. מקורות אירופיים סיפרו כי וויטקוף ורוביו הציגו ביום שישי בפריז לנציגי מדינות אירופה את התוכנית לסיום המלחמה.
על פי המתווה שהוצג: הלחימה תיעצר וקווי החזית יוקפאו; בארה"ב אמרו שהם מצפים להפסקת אש מלאה בתוך שבועות – מה שיביא להקלה בסנקציות על רוסיה, ובמקביל שאיפותיה של אוקראינה להצטרף לנאט"ו ירדו מהפרק. על פי הדיווח בבלומברג, המקורות האירופיים הביעו ספקנות ואמרו שהתוכנית לא מייצרת הסכם סופי, ואותתו שבאירופה לא יכירו בריבונותה של רוסיה בחמשת המחוזות הכבושים באוקראינה.