הבית הלבן עדכן אתמול (שבת) כי שיחות המו"מ שהתקיימו היום בין ארה"ב לאיראן נערכו "באווירה חיובית". בארה"ב הוסיפו כי "התקשורת הישירה של סטיב וויטקוף עם שר החוץ של איראן הייתה צעד נוסף לקראת השגת תוצאה הדדית וטובה. הצדדים הסכימו להיפגש שוב בשבת הבאה".

מוקדם יותר היום סוכנות הידיעות האיראנית תסנים דיווחה כי הסתיימו השיחות בין איראן לארה"ב בעומאן, ושהצדדים סיכמו להמשיך אותן בשבוע הבא. לאחר שעתיים וחצי של מגעים עקיפים - שר החוץ של איראן עראקצ'י והשליח המיוחד וויטקוף שוחחו ביניהם כמה דקות בנוכחות שר החוץ של עומאן.

איראן הודיעה מוקדם יותר כי החלו "באופן עקיף" השיחות מול ארה"ב על הסכם גרעין חדש. איש צוות המשא ומתן של איראן אמר לסוכנות הידיעות האיראנית תסנים כי "האווירה בשיחות 'חיובית', לא חושב שהן יימשכו גם למחר".

עם זאת, גורמים המעורים בפרטים טענו כי הפערים בין הצדדים גדולים מאוד. גורם אמריקני רשמי אמר לוושינגטון פוסט כי הפגישה הראשונה נועדה "לראות מה אפשרי ולאן ניתן להתקדם".

בכיר איראני אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי שתי המשלחות, מארה"ב ומאיראן, כבר הגיעו הבוקר למוסקט, בירת עומאן. השיחות יחלו בסביבות השעה 16:00 (שעון ישראל). השליח האמריקני למזרח התיכון סטיב וויטקוף עומד בראש המשלחת האמריקנית ושר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י בראש המשלחת האיראנית. שר החוץ של עומאן צפוי לשמש מגשר בין הצדדים. הפגישה היום היא הניסיון הראשון של ממשל טראמפ הנוכחי לנהל מו"מ ישיר עם איראן, לאחר פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין ב-2018 והחזרת הסנקציות הכלכליות החמורות על טהראן.

סטיב ויטקוף (צילום: reuters)
הקו האדום - שאיראן לא תוכל לפתח נשק גרעיני. וויטקוף|צילום: reuters

עד לרגע זה ישנם חילוקי דעות לגבי הדרך שבה יתקיימו השיחות. גורמים אמריקנים אמרו כי וויטקוף ועראקצ'י אמורים להיפגש פנים מול פנים. מנגד, איראן טוענת כי היא הסכימה לשיחות עקיפות בלבד, שבהן המתווכים מעומאן ישמשו צינור תקשורת בין שני הצדדים.

"הפגישה הזאת היא רק ההתחלה", אמר גורם בכיר בממשל האמריקני לוושינגטון פוסט. "אם הכול יילך טוב, אנחנו מקווים שנוכל להתחיל לשוחח על נושאים טכניים שיביאו להסכמות רחבות יותר". עם זאת, הוא ציין כי יש סיכוי גבוה שהשיחות ייכשלו, במיוחד כשכל צד מנסה להגדיר את תחום השיחות. "הפגישה הזאת יכולה בקלות להתפוצץ אם כל צד ינסה להרחיב את הנושאים שעליהם ישוחחו", הוא אמר.

אחד הגורמים המרכזיים שמסבכים את השיחות הוא חילוקי הדעות לגבי היקף ההסכם. חוסין מוסאביאן, דיפלומט איראני שהיה בעבר חלק מצוות המשא ומתן להסכם הגרעין, אמר לוושינגטון פוסט כי איראן צפויה לפעול בשיחות עם ארה"ב להשגת "הסכם מוגבל" שניתן לגבש במהירות. "אם טראמפ ידרוש פירוק מלא של כל תוכנית הגרעין של איראן - לא יהיה לזה סיכוי, זה יהרוג את העסקה", הוא אמר. מוסאביאן הוסיף כי "המתווה של לוב" שנתניהו דורש, שלפיו מועמר קדאפי ויתר מיוזמתו על כל תוכנית הגרעין שלו ב-2003, היא הרבה מעבר למה שאיראן מוכנה לקבל בשיחות.

מתקני הגרעין של איראן (צילום: N12)
פעולה צבאית על הפרק. מתקני הגרעין של איראן|צילום: N12

בינתיים, גורם רשמי באיראן אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי המנהיג העליון עלי ח'אמנאי העניק לשר החוץ עראקצ'י "סמכות מלאה" לניהול השיחות עם ארה"ב בעומאן. "משך השיחות, שיהיו רק על עניין הגרעין, ייקבע על בסיס מידת הרצינות והרצון הטוב של הצד האמריקני", טען הגורם.

אמש התייחס וויטקוף לפתיחת השיחות ואמר לוול סטריט ג'ורנל כי ארה"ב מוכנה להתפשר בשיחות הגרעין כדי להשיג הסכם. הוא אמר כי הקו האדום של ארה"ב הוא שאיראן לא תוכל לפתח נשק גרעיני, אך הביע נכונות לפשרות בנוגע להיקף תוכנית הגרעין שאיראן תוכל להשאיר ברשותה, והודה כי לא בהכרח יהיה ניתן להתעקש על פירוק מלא של התוכנית.

וויטקוף תיאר את העמדה של ארה"ב לקראת השיחות: "העמדה שלנו מתחילה בפירוק תוכנית הגרעין, אך זה לא אומר שבקצה לא נגיע לאיזו פשרה בין המדינות". הוא הוסיף כי אם איראן תסרב לפירוק תוכנית הגרעין שלה, הוא יביא את העניין להכרעתו של טראמפ - ויעמת אותו עם השאלה עד איזו רמה של איראן גרעינית הוא מוכן לסבול.

פגישת דונאלד טראמפ ובנימין נתניהו בבית הלבן  (צילום: reuters)
"אם לא יהיה הסכם, לא תהיה ברירה אלא להשתמש בכוח צבאי". טראמפ|צילום: reuters

הפגישה היום מגיעה לאחר שנים של מתיחות. ב-2018, ממשל טראמפ החליט לפרוש מהסכם הגרעין עם איראן ולהטיל עליה מחדש סנקציות כלכליות. מאז, איראן האיצה את העשרת האורניום בצורה מואצת. על פי הערכות עדכניות, איראן יכולה להפיק חומר בקיע עבור חמש או שש פצצות גרעיניות בתוך כמה שבועות.

בשבועות האחרונים, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע כי הוא שואף להביא לפרוק תוכנית הגרעין של איראן. "לא אאפשר לאיראן לפתח נשק גרעיני", הצהיר טראמפ. "אם לא יהיה הסכם, לא תהיה ברירה אלא להשתמש בכוח צבאי". שר האנרגיה של ארה"ב כריס רייט אמר אמש כי "אנחנו מסוגלים להגביר את הלחץ על איראן ולעצור את כל יצוא הנפט שלה. אנחנו יכולים לעקוב אחר כל המכליות של איראן, אנחנו יודעים לאן הן מפליגות".

"איראן נמצאת בשפל כלכלי"

בינתיים, כלי התקשורת באיראן עוסקים בהרחבה בשיחות היום בעומאן. הטלוויזיה באיראן קראה שלא לשדר תמונות של וויטקוף ועראקצ'י מהשיחות בעומאן - מה שעשוי להעיד שהפגישה ביניהם אכן תהיה ישירה, בניגוד לעמדה הרשמית של איראן.

כלי התקשורת באיראן עוסקים בשיחות עם ארה
השיחות בכותרות העיתונים באיראן

המצב הפנימי באיראן לא פשוט: הכלכלה קורסת בשל הסנקציות וייתכן כי טהראן תהיה מוכנה להתפשר כדי לשפר את מצבה הכלכלי. "איראן נמצאת בשפל כלכלי", אמר שר החוץ לשעבר של ירדן מרואן מושר, שמעריך כי למרות כל האיומים "טראמפ מעוניין בשיחות ולא במלחמה כצעד ראשון". הוא הוסיף כי ייתכן שטראמפ, למרות הצהרותיו החריפות, ימצא את הדרך לפתור את המשבר בדרכים דיפלומטיות.

מאז הודעתו של טראמפ ביום שני על השיחות נרשמה התחזקות של המטבע האיראני, לראשונה אחרי חודשים ארוכים. הריאל האיראני התחזק השבוע לערך של פחות ממיליון ריאל לדולר אמריקני אחד. בטהראן יש אופטימיות לקראת אפשרות של התייצבות הכלכלה.

ובכל זאת, בקרב הציבור האיראני הדעות חלוקות. מוסטפה, רופא איראני בן 49, לא מאמין כי השיחות יובילו לשינוי משמעותי במצב הכלכלי. "אני לא חושב שמה שיקרה כאן ישפיע על המצב שלנו", הוא אמר. "הבעיה העיקרית שלנו היא המצב הכלכלי הקשה, ולמרות הצהרותיהם של המנהיגים, כל מה שאנחנו מצפים זה שמגמת ההידרדרות תאט למשך זמן מה".

האזהרה לח'אמנאי: "מסתכן במלחמה עם ארה"ב וישראל"

אתמול דווח בניו יורק טיימס מה קרה ברגעים שבהם איראן קיבלה מטראמפ את המכתב בחודש שעבר ובו בקשה לפתיחת מו"מ בנושא הגרעין. גורמים איראנים סיפרו שראשי הרשות השופטת, הפרלמנט ונשיא המדינה מסעוד פזשכיאן זומנו לפגישה דחופה עם המנהיג העליון ח'אמנאי.

לפי הדיווח, המנהיג העליון התנגד לשאת ולתת עם וושינגטון, אך הבכירים דחקו בו לשנות מסלול. במכתב המדובר, שתוכנו נחשף בסוף החודש שעבר, טראמפ קרא למו"מ עם איראן בנושא הגרעין, אבל גם איים במפורש ב"תגובה נחרצת ומהירה".

ח'אמנאי המנהיג העליון של איראן (צילום: רויטרס)
התנגד למו"מ עם ארה"ב. ח'אמנאי|צילום: רויטרס

בניו יורק טיימס נכתב כי באותה פגישה דחופה באיראן, הושמעה לח'אמנאי אזהרה חד משמעית: אפשר לטהראן לקיים מו"מ עם וושינגטון, אפילו מגעים ישירים במידת הצורך, אחרת ניתן יהיה להפיל את המשטר. בנוסף, הבכירים הזהירו את ח'אמנאי שאיום המלחמה עם ישראל וארה"ב הוא ממשי ביותר. אם טהראן תסרב לשיחות, אמרו לו הבכירים, יותקפו שני מתקני הגרעין העיקריים של איראן - נתנז ופורדו.

בוול סטריט ג'ורנל דיווחו מפי גורמים איראניים ואירופיים כי איראן תדרוש מארה"ב הקלה מהירה בסנקציות, גישה למיליארדי דולרים מוקפאים בחו"ל והפסקת הלחץ האמריקני על לקוחות סינים הרוכשים נפט איראני. בתמורה, מציעים באיראן להחזיר את רמת ההעשרה לרמה שהותרה בהסכם הגרעין המקורי (3.67%), אך ההערכה היא שאיראן לא תסכים "לגלגל לאחור" ולוותר על הישגיה בתחום הגרעין עד כה.