צילומי לוויין מהימים האחרונים חשפו כי רוסיה החלה לספק לאלג'יריה מטוסי קרב מתקדמים מדגם SU-35, בצעד התחמשות דרמטי של המדינה הצפון-אפריקנית העוינת את ישראל. המשמעות הגדולה למהלך היא כי רוסיה בוחרת לספק את המטוסים למדינה זרה, אך לא להעביר אותם לאיראן – דווקא כשהיא נמצאת בשיאה של מתיחות עולמית והיערכות לתקיפה אפשרית מצד ארה"ב וישראל, ולמרות שבמשך שנתיים ברציפות מדווחים כלי תקשורת זרים על הכוונה של רוסיה לספק לטהראן את המטוסים המתקדמים.
מומחי ביטחון ופרשנים העריכו כי המטוסים המתקדמים שסופקו לאלג'יריה – היו מיועדים במקור למצרים, אך בקהיר ככל הנראה העדיפו להימנע מסנקציות אמריקניות על הצטיידות במערכות נשק רוסיות מתקדמות. במקביל לכמה מטוסים שכבר צולמו בבסיסים באלג'יריה, במכון המחקר הבריטי IISS דיווחו כי לפחות ארבעה מטוסי SU-35 נוספים קיבלו סימון של חיל האוויר האלג'ירי במפעל שבמזרח הרחוק הרוסי בקומסומולסק-און-אמור.
המשמעות המובהקת של המהלך היא כי אלג'יריה "עקפה בתור" את איראן, וכי רוסיה מעוניינת לאותת לטהראן שאינה מחויבת לביטחונה בצורה מלאה. למהלך זה עשויות להיות משמעויות גדולות במסגרת המשא ומתן בין רוסיה וארה"ב, ועל רקע החשש לתקיפה במתקני הגרעין באיראן.
1/ A Su-35 at Oum el Bouaghi Air Base, Algeria. https://t.co/zWgjsDIoBU pic.twitter.com/1yrMsEVimW
— Guy Plopsky (@GuyPlopsky) April 9, 2025
While it is unconfirmed if this is the first and only Su-35 delivered to date, more are on the way. Recent imagery from Komsomolsk-on-Amur, Russia indicates Algerian roundels have now been applied at least four other aircraft from the Egyptian order pic.twitter.com/fSY0WMLLGq
— Joseph Dempsey (@JosephHDempsey) April 9, 2025
לאורך השנתיים האחרונות דווח בשורה של כלי תקשורת מרכזיים בעולם כי רוסיה צפויה לספק לאיראן מטוסי קרב מתקדמים מדגם SU-35, כולל דיווחים שאיראן החלה להקים בסיסים בתחומה שנועדו לקלוט את המטוסים המתקדמים. בדצמבר דווח מפי בכירים בארה"ב כי רוסיה כבר אימנה טייסים איראניים בהפעלת מטוסי SU-35, במסגרת שיתוף הפעולה הביטחוני העמוק בין המדינות שהביא לאספקת אלפי כטב"מים מתאבדים וגם טילים בליסטיים קצרי-טווח עבור המלחמה באוקראינה.
למרות שלל הדיווחים בנושא, טרם התקבלו אינדיקציות על העברת המטוסים המתקדמים מרוסיה לאיראן. למטוסי SU-35 עלולות להיות משמעויות אסטרטגיות עבור איראן וישראל, מכיוון שביכולתם לשאת נשק גרעיני - אם איראן אכן תצליח יום אחד לפתח יכולות התקפיות בנושא.

החוקר דניאל ראקוב, מומחה לרוסיה ועמית מחקר בכיר במכון הירושלמי לאסטרטגיה וביטחון (JISS), התייחס למהלך וכתב: "האספקה של SU-35 לאלג'יריה ולא לאיראן, בשעה שהשיח על אפשרות תקיפה באיראן, כשההגנה האווירית שלה חשופה, היא מסר פומבי נוסף של מוסקווה שהמחויבות להגנה פיזית על טהראן היא בערבון מוגבל. המהלך משקף שיש בנמצא ברוסיה מטוסים למכירה, חרף המלחמה באוקראינה, רק שאיראן אינה בעדיפות. זה לא אומר שהם לא יסופקו לאיראן בעתיד, אבל כן מאותת היכן נמצא ליבה של מוסקווה".
בימים האחרונים עדויות חד משמעיות של אספקת מטוסי קרב su35 רוסיים לאלג'יריה. אלה יוצרו עבור מצרים, אבל בגלל איום סנקציות בימי ממשל טראמפ הקודם קהיר השהתה את העסקה, ובהמשך כנראה ביטלה.
— Daniel Rakov (@rakovdan) April 12, 2025
עד כה השערה המובילה הייתה שאיראן תקבל אותם, נוכח צורך אקוטי במודרניזציה של חיל האוויר וההתקרבות… https://t.co/Jj1RmqVn39
אלג'יריה היא אחת הלקוחות הגדולות ביותר של נשק רוסי, גם בזמן המלחמה באוקראינה. על פי דיווחים שונים, היא עשויה להיות המדינה הראשונה בעולם שתצטייד גם ב-SU-57, מטוס הקרב המתקדם ביותר של רוסיה.

אלג'יריה היא ככל הנראה המדינה בעלת היקף ההוצאה הביטחונית הגבוה ביותר באפריקה, ולהצטיידותה צפויות להיות השלכות על היחסים הקשים מאוד עם מרוקו, מדינה המקורבת מאוד לישראל. בנוסף, אלג'יריה נדרשת בתקופה האחרונה להתמודד יותר ויותר עם איומי טרור של דאעש המגיעים באזור מדינות הסאהל – מאלי, בורקינה פאסו וניז'ר, שלאחרונה פתחו במשבר דיפלומטי יזום מול אלג'יריה. אלג'יריה היא אחת המדינות העוינות ביותר לישראל בעולם הערבי, גם ביחס למדינות רבות שקרובות יותר לישראל.
בכל אחת משלוש המדינות קיימת פעילות רוסית צבאית ומדינית ענפה מאוד, עם ניסיונות השפעה גדולים על הנעשה בהן על רקע ההפיכות הצבאיות שהתרחשו בהן בשנים האחרונות. אספקת המטוסים המתקדמים לאלג'יריה תגביר עוד יותר את השפעתה של רוסיה ביבשת, על רקע גירושן וסילוקן של ארה"ב והצרפת מהאזור.