בעוד בעזה ממשיך הרעב, ותושבים מדווחים שאינם אוכלים במשך ימים שלמים, חמאס ממשיך למשוך את המשא ומתן לעסקה - וזוכה לביקורת גם מתוך הרצועה. מחבלי הארגון מתועדים משתלטים על משאיות הסיוע שנכנסות דרך מעבר זיקים, מעבירים את התכולה למחסנים - ולבסוף מוכרים אותה בשוק השחור. בצל התמונות מעזה, גם כלי תקשורת מרכזיים במערב, משדרים את התמונות מהרצועה ומכוונים את הביקורת לעבר ישראל.

המצב ברצועה והאחריות של חמאס

קשה להעריך אם אנשים מתים מרעב בעזה כמו חלק מהטענות שנשמעות, אך צריך לומר בבירור - יש רעב בעזה. משיחות עם תושבים עזתים, עולה כי אנשים לא אוכלים ימים שלמים, וכשהם אוכלים - התפריט דל, הם יכולים לאכול רק סוג אחד של מזון, למשל עדשים. אנשים מעידים שהם מרגישים חולשה וסחרחרות ושירדו עשרות ק"ג.

משאיות סיוע הומניטרי (צילום: reuters)
מחבלי חמאס בוזזים משאיות סיוע בצפון הרצועה|צילום: reuters

חשוב לציין שהאחריות היא על חמאס, אך יש מקום לתהות לגבי מנגנון הסיוע שהקימה ישראל ומפעילה הקרן ההומניטרית לעזה. לא כל אחד מצליח לשים את ידו על ארגזי הסיוע במתחמי החלוקה, שכן ברגע שההמון מתנפל על חבילות הסיוע - בדרך כלל מי שזוכה בחבילת סיוע הוא גבר שמוכן להתעמת על ארגז המזון. בנוסף, ההגעה אל מרכזי הסיוע ברכב אסורה, לכן התושבים נאלצים לסחוב את חבילות המזון מרחקים ארוכים.

המחירים בשווקים ברצועה הם מהיקרים על פני כדור הארץ, וצריך להציג את המצב כפי שהוא - בעזה אנשים מתעסקים בדבר אחד - השגת מזון, וחלקם לא תמיד מצליחים.

אזרחים עזתים סוחבים סיוע הומניטרי (צילום: Reuters)
אזרחים עזתים סוחבים סיוע הומניטרי|צילום: Reuters

העולם מסתכל על עזה

בשבועות האחרונים מתפרסמות בתקשורת הבין-לאומית תמונות קשות מעזה, שממחישות את המצב ההומניטרי ברצועה. גם כלי תקשורת המזוהים עם הימין במערב מציגים תמונות של רעב וייאוש, בעוד ישראל לא מצליחה להכתיב את הנרטיב בזירת ההסברה. רבים בעולם מפני את האצבע המאשימה כלפי ישראל, ומבקרים את מנגנון חלוקת הסיוע שפועל מזה כחודשיים בעזה.

בכמה מערוצי טלוויזיה ואתרי חדשות ברחבי העולם, החלו להופיע לאחרונה אזהרות לפני הצגת קטעים מעזה - "התמונות קשות לצפייה". עוצמת הסבל והמצוקה שמובעת בסרטונים ובציטוטים מרצועת עזה מצליחה לחדור גם לערוצים שמרניים כמו פוקס ניוז בארצות הברית.

באחד השידורים בערוץ האמריקני-שמרני, אזרח עזתי מצולם כשהוא מתאר את מצוקת הרעב: "עברו ארבעה ימים מאז שאכלתי. הבן שלי בוכה ואומר לי - 'אני רוצה לאכול'". ברשת CBS שודר קטע מתוך הרצועה שבו אישה עזתית פונה למצלמה ומבקשת: "אני רק רוצה שק קמח. הבנות שלי מתות ברעב".

חלוקת סיוע הומניטרי בנוסיראת (צילום: reuters)
חלוקת סיוע הומניטרי בנוסיראת|צילום: reuters

המסרים האלה לא נשמעים רק בתקשורת המזוהה עם עמדות אנטי-ישראליות, אלא גם בעיתונים וגופי שידור שמרניים במערב. כך למשל, העיתון הבריטי "דיילי אקספרס", המזוהה עם הימין, הופץ עם שער בולט שנשא את הכיתוב: "בשם הרחמים, תעצרו את זה עכשיו".

בבריטניה, רשת Channel 4 שידרה כתבה שבמרכזה תיעוד של חלוקת סיוע בעזה. באחד הקטעים נראה גבר מנסה לחטוף שק קמח אחרי שהגיע באיחור, כשלטענת הכתב הוא שולף סכין. גם בארצות הברית, ערוץ פוקס ניוז, המזוהה כידידותי לישראל - מצטט נתונים שלפיהם "אחד מכל שלושה תושבים בעזה לא אוכל במשך ימים".
עזתי שמתראיין לכתבה אומר: "אנחנו הולכים לישון ומתעוררים רעבים. כולם רעבים".

סיוע הומניטרי ברפיח (צילום: Abid Katib, getty images)
סיוע הומניטרי ברפיח|צילום: Abid Katib, getty images

ההחלטה בדרג המדיני להפעיל את מנגנון הסיוע ההומניטרי ברצועה בעזרת קרן הסיוע לעזה, מתפרשת כבעייתית בעולם, נוכח התמונות שעולות מהרצועה. הטיעון שמנגנון הסיוע שפועל בעזה נועד למנוע ממחבלי חמאס לשים יד על משלוחי המזון, מתקשה להתמודד עם הטענות הישראליות. בתיעוד שפרסם צה"ל - נראה שחמאס עדיין מצליח להפעיל שליטה על מקורות המזון, והפער בין המציאות לתוצאה התקשורתית רק הולך וגדל.