משפטה של גוגל בנוגע להיותה מונופול וההצעה למכירת דפדפן כרום החל השבוע. כעת מסתבר שחברת OpenAI, מי שהביאה לעולם את ChatGPT, הביעה עניין ברכישת דפדפן כרום, אם רשויות ההגבלים העסקיים יצליחו לכפות על אלפאבית, חברת האם של גוגל, למכור את הדפדפן הפופולרי בעולם כחלק מניסיון להשיב את התחרות בתחום החיפוש – כך העיד מנהל בכיר ב-OpenAI במשפט ההגבלים של גוגל בוושינגטון.
ראש מחלקת המוצר של ChatGPT, ניק טרלי, מסר את הדברים במהלך עדותו במשפט, שבו משרד המשפטים האמריקאי מבקש להטיל על גוגל צעדים מרחיקי לכת לשיקום התחרות בתחום החיפוש המקוון. השופט המנהל את המשפט קבע בשנה שעברה שלגוגל יש מונופול בתחום החיפוש המקוון והפרסום הקשור אליו. כמובן שגוגל לא ממש אוהבת הרעיון למכור את הדפדפן המפורסם בעולם, והיא מתכננת לערער על הפסיקה שקובעת שיש לה מונופול.
תחילתו של המשפט גם חשף מעט מאחורי הקלעים של המירוץ ל-AI הגנרטיבי, שבו חברות טכנולוגיה גדולות וסטארטאפים מתחרים על פיתוח אפליקציות והשגת משתמשים. התביעה העלתה את החשש שמעמדה המונופוליסטי של גוגל בתחום החיפוש מעניק לה יתרון בתחום ה-AI, ושמוצרי ה-AI שלה הם דרך נוספת למשוך משתמשים למנוע החיפוש שלה. גוגל טענה מנגד שיש תחרות בין חברות בתחום ה-AI הגנרטיבי, כמו מטא ומיקרוסופט.
טרלי כתב בשנה שעברה ש-ChatGPT מובילה בשוק הצ'אטבוטים לצרכנים, ולפי מסמך פנימי שהוצג בבית המשפט, הוא לא ראה בגוגל את המתחרה העיקרית. הוא העיד שהמסמך נועד לעודד את עובדי OpenAI, ושהחברה עדיין תפיק תועלת משיתופי פעולה בהפצה.
"מוצר טוב יותר"
טרלי, כעד מטעם הממשלה, העיד מוקדם יותר שגוגל דחתה הצעה מצד OpenAI להשתמש בטכנולוגיית החיפוש שלה בתוך ChatGPT. לדבריו, OpenAI פנתה לגוגל לאחר שחוותה בעיות עם ספק החיפוש שלה – מבלי לנקוב בשמו. כיום ChatGPT משתמש בטכנולוגיית החיפוש של Bing מבית מיקרוסופט.
"מבחינתנו, שותפויות רבות, ובפרט גישה ל-API של גוגל, היו מאפשרות לנו לספק מוצר טוב יותר למשתמשים," כתבה OpenAI לגוגל, לפי מייל שהוצג בבית המשפט. OpenAI פנתה לגוגל ביולי, אך נדחתה באוגוסט, כשגוגל הסבירה שהדבר כרוך בריבוי מתחרים, כך לפי המייל. "אין לנו כיום שותפות עם גוגל," סיכם טרלי.
נגמרו ההסכמים הבלעדיים
באוגוסט קבע השופט המחוזי אמית מהטה שגוגל שמרה על המונופול שלה בחיפוש דרך הסכמים בלעדיים עם חברות כמו סמסונג, שהתקינו את מנוע החיפוש שלה כברירת מחדל במכשירים חדשים.
לפי מסמך שהוצג במשפט, גוגל אף שקלה לקדם הסכמים בלעדיים עם יצרני טלפונים אנדרואיד כמו סמסונג, לא רק עבור אפליקציית החיפוש שלה, אלא גם עבור אפליקציית ה-AI שלה ג'מיני ודפדפן כרום. על פי בלומברג החברה משלמת בכל חודש "סכום כסף גבוה מאוד" כדי שג'מיני יהיה עוזר ה-AI בתור ברירת מחדל, זאת בזמן שביקסבי קצת נעלמה בגלקסי S25. עם זאת, על פי גוגל במקום להעמיק את ההסכמים הבלעדיים, גוגל דווקא הקלה בתנאיה בהסכמים האחרונים שלה עם יצרני מכשירים כמו סמסונג ומוטורולה, וגם עם מפעילים סלולריים כמו AT&T ו-Verizon והסכימה לאפשר להם לכלול גם שירותי חיפוש מתחרים, כך עולה ממסמכים נוספים.
ההסכמים ללא בלעדיות תואמים את עמדת גוגל, שלפיה זהו הפתרון הראוי להחלטת השופט מהטה. אולם משרד המשפטים דורש ללכת רחוק יותר ולאסור על גוגל לשלם תשלומים גדולים בתמורה להתקנת מנוע החיפוש שלה כברירת מחדל. פיטר פיצג'רלד, בכיר בגוגל, העיד אתמול שגוגל שלחה מכתבים בשבוע שעבר שבהם חזרה על כך שהסכמיה אינם מונעים התקנה של אפליקציות AI אחרות במכשירים חדשים.