בעוד שעיקר הכותרות בישראל מתמקדות באופן טבעי בחזית עזה, גם היום עיקר הקשב של הרמטכ"ל רב-אלוף אייל זמיר ובכירי צה"ל נמצא בחזית האיראנית, שעדיין עומדת מאחורי אירועים רבים בכלל הגזרות, כולל ירי הטילים מתימן.

למרות שבישראל וגם בעולם פחות ערניים לזה, צה"ל ממשיך להיערך לתקיפה ואף מערכה מול איראן, תוך התייחסות לכך כאל "הסרת איום קיומי". בכירי המטה הכללי מקדישים את הישיבות שלהם לנושא האיראני (גם לעזה ולחטופים) כשההשקעה הכספית של מדינת ישראל בחזית האיראנית אדירה, ומגיעה לכמה מיליארדי דולרים.

התיעוד של המורדים הסורים (צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בצה"ל אומרים שהמצב הביטחוני של ישראל נמצא במקום הרבה יותר טוב, אחרי שאויבים רבים בראשם חיזבאללה הוכרעו במהלך המלחמה. אבל מדגישים שאף אחת מאותן זירות לא נסגרה, והלחימה או לכל הפחות הפעילות הצבאית נמשכת שם.

עוד אומרים בצבא, ש"בתמונה הגדולה" ממשל טראמפ מריץ מספר תהליכים אסטרטגיים שמשפיעים מאוד על ישראל, וישנו צורך לראות כיצד זה משפיע על המאזן האזורי. הכוונה היא בעיקר להסכם הגרעין שכפי הנראה, בהנחה שאכן ייחתם, יהיה די דומה להסכם ממנו ארה"ב פרשה, כשהדבר גרם להאצה בפרויקט הגרעין האיראני.

ההבנה בישראל, והדבר הזה נשקל בתגובה לירי של החות'ים, היא שגם שיגור הטילים מתימן לישראל, זאת פעולה שנעשית תחת "גג" איראני. גורמים בצה"ל גם מזכירים שהחות'ים לא מייצרים בעצמם את הטילים, ואלה כמו גם המשגרים וחלקי התחזוקה מגיעים ישירות מאיראן. מדובר בין השאר בטילים מסוג "שיהאב 3", "קודס 2" או סומאד 4 מתוצרת איראנית שזכו לשם מקומי בתימן.

הארסנל של החות'ים (צילום: MOHAMMED HUWAIS/AFP via Getty Images)
החות'ים מציגים טילים ארוכי טווח במצעד צבאי בצנעא, ספטמבר 2023|צילום: MOHAMMED HUWAIS/AFP via Getty Images

למרות היכולות של ישראל, האמריקאים מגבילים בשלב זה פעולות צבאיות באיראן עצמה כל עוד נמשכות השיחות בנושא הסכם גרעין חדש. למעט אולי פעולות חשאיות. גם תקיפה בתימן לא צפויה להיות כזו שתשנה את המציאות באופן דרמטי, ותהיה בעיקר סמלית.

לצד הציר האיראני שנפגע קשה אבל עוד קיים, בצה"ל מזהים התהוות של ציר נוסף אותו מכנים בצבא "ציר האחים המוסלמים" הרדיקלי, שאותו מובילים הטורקים. מוקד הציר הזה נמצא בסוריה ויש גם מיליציות בעיראק, אבל החשש הוא שטורקיה תוביל למהלכים שיביאו במקרה קיצון לשינוי דרמטי ואסטרטגי במשטרים באזור.

בשלב זה, עיקר האיום הזה מתכנס לחשש מאירועי טרור ופיגועים נגד כוחות צה"ל בגבולות ונגד ישראל, כמו גם הגברת המתיחות מול טורקיה. לאחרונה דווח אפילו על כמעט עימות בין מטוסי קרב ישראליים לטורקיים בסוריה, אבל בישראל הכחישו בתוקף את הדיווחים האלה. בנוסף, צה"ל פועל לפגוע בשדות תעופה של חיל האוויר הסורי גם כדי למנוע שם פריסה של מטוסים טורקיים.

בצה"ל מזהים לא מעט צירים שיכולים להפוך לאיום על ישראל, ומתבצע אחרי זה מעקב ואולי אפילו פעולות חשאיות. זה לוקח לא מעט קשב של המערכת הביטחונית, שגם ככה מתוחה עד הקצה. בצבא אומרים שבמסגרת המאבק האזורי הזה, האינטרס הישראלי הוא לחזק את ממשלת לבנון וצבא לבנון, מה שמוביל את "חיזבאללה לקחת את היחידות והאמל"ח שלו מצפון לליטני". בנוסף, לשמר את חופש הפעולה בסוריה, בעיקר האווירי, זאת כאשר ארה"ב הוציאה כוחות משם וההשפעה הטורקית שם גדלה.