הקרב העיקרי של צה"ל ברצועת עזה מתנהל בשלב זה ברפיח, שם הוכרעו רוב השכונות וכיסי ההתנגדות האחרונים נשארו בשכונות שבורה וג'ניינה, כאשר בצבא טוענים ש"בשבועות הקרובים נשמיד אותם סופית". עוד אומרים בצבא שמחבלים שיצאו מהמנהרות שם מדווחים על רעב ומורל נמוך. למרות זאת, חמאס לא מתגמש בעמדות שלו לגבי שחרור החטופים, ובזמן הקרוב יעברו למה שמכנים בצבא שלב ב' בתוכנית המלחמה.

צה"ל ממשיך בלחימה ברפיח במסגרת המודל של פינוי האוכלוסייה, כיתור והשמדה שיטתית של תשתיות הטרור והרג מחבלים. אמש גם פורסם שצה"ל החל לגייס עשרות אלפי חיילי מילואים מתוך כוונה להרחיב את הלחימה ולהעתיק את "מודל רפיח" למקומות נוספים. זאת במסגרת שלב ב' של הלחימה, שאמור להיות מאושר על ידי הקבינט המדיני-ביטחוני, אחרי שאושר על ידי ראש הממשלה. בצבא מדגישים שהתוכניות נעשות יחד עם מפקדת החטופים, בראשות האלוף במיל' ניצן אלון.

בצה"ל אומרים שאם לא תהיה עסקה כבר בימים הקרובים, הרחבת הפעולה תצא לדרך. אבל, דברי הקצינים הבכירים נאמרו עם נורת אזהרה בוהקת: "אנחנו מפעילים לחץ צבאי גדול הרבה יותר ומביאים הישגים לדרג המדיני, עם אמירה שהם צריכים לעשות את המעשה שלהם והרגל המסיימת".

המשמעות היא שאם לא יהיה תהליך מדיני משלים, המהלך הצבאי יסתיים בדיוק כפי שקרה בשנה וחצי האחרונות, וצה"ל ידשדש בעזה, מסובך במלחמת גרילה חסרת תכלית. את זה הצבא אומר באופן מפורש ולראשונה. "המעשה הצבאי תמיד יהיה מוגבל אם לא יבוא מעליו מעשה מדיני".

צה"ל מסרב גם היום להגיד מה זה אומר "הכרעת חמאס" ואיך המצב יראה ביום שאחרי. בצבא אומרים שהם יגרמו לכך שחמאס לא יוכל לתפקד כגורם שלטוני ברצועת עזה, ולא כארגון צבאי. אבל שוב מדגישים שזה תלוי בהחלטות ומעשי הדרג המדיני. כל זה קורה אחרי יותר משנה וחצי, כשבעזה יש 59 חטופים מהם 24 חיים ועשרה ישובים שעדיין מפונים.

בצה"ל אומרים שהתוכניות אושרו אחרי שהוצגו לדרג המדיני מספר חלופות, כולל המשמעות מבחינת הרוגים, איומים, שחיקה ונזק אגבי. חלק מהתוכניות האלה דלפו באופן מגמתי מהקבינט, ובצבא אומרים ששמו לקבינט את האפשרויות עם פרמטרים והשוואות, כשהם היו צריכים להחליט. בהקשר הזה הצבא ובראשו הרמטכ"ל זמיר אומר שההערכה היא שבעוד כשלושה שבועות ייגמר המזון בעזה, וצה"ל מתעקש להכניס סיוע הומניטרי משום שאי הכנסה של הסיוע "זה פשע מלחמה".

מחבלי חמאס ברצועת עזה, כניסת משאיות הסיוע ההומניטרי (צילום: רשתות חברתיות לפי סעיף 27א, שי לוי)
צילום: רשתות חברתיות לפי סעיף 27א, שי לוי

צה"ל ישלוט בחלוקת המזון, אבל דרך חברות אזרחיות במתחמים שיהיו תחת הגנת הצבא. מתחם כזה מוקדם בימים אלה בתל א-סולטאן שברפיח. יהיו עוד מתחמים כאלה במרכז ובצפון הרצועה. הרמטכ"ל זמיר אמר בסביבתו אחרי שהותקף על ידי הדרג המדיני, שמי שרוצה מוזמן להחליף אותו, משום שזאת דעתו המקצועית. שאיומים לא מרגשים אותו והוא שומר על קור רוח.

בינתיים מספרים בצבא שמחבלים שיצאו ממנהרות העידו בחקירות שלהם שהמצב שם קשה, יש רעב והמורל של מחבלי חמאס נמוך מאוד. עוד ציינו מפקדים בצה"ל כי עצירת הסיוע נתנה את אותותיה, וביום שישי האחרון חמאס יצא להתקפה לילית על מחסני מזון כדי לשדוד אותם, ולתדלק גם את קמפיין הרעבת תושבי הרצועה של חמאס, שבצה"ל אומרים שהוא שקרי. גם בצפון הרצועה יצא חמאס להתקפה על מחסנים של חמולה, כדי לשדוד אותם.