הפירמידות של גיזה במצרים ידועות כאחד מפלאי העולם המפורסמים ביותר של העולם העתיק, והן מושכות אליהן מיליוני מבקרים מדי שנה. אבל מתחת לפאר האתר האייקוני מסתיר אמת קשה ולא נוחה. צפיפות, תיירות פרואה, מוכרים אגרסיביים והאשמות על התעללות בבעלי חיים מטילים צל על חווית המבקר ומאיימים על שימור האתר ההיסטורי הזה.
בשנת 2024, מצרים קיבלה 17.5 מיליון תיירים והממשלה הציבה יעד שאפתני להעלות את המספר הזה ל-30 מיליון בשנה עד שנת 2030. אומנם צמיחה זו תומכת בכלכלה – התיירות תרמה כ-31 מיליארד דולר לתמ"ג של מצרים בשנה שעברה – אך היא גם חשפה את נקודות התורפה של האתרים במדינה, בעיקר בפירמידות של גיזה. האתר שפעם היה נקודת ציון שלווה ורוחנית, הפך לצפוף, כאוטי, ועבור תיירים רבים גם מאכזב.
הרשתות החברתית מתמלאות יותר ויותר בתלונות של מטיילים המדווחים על הטרדה של רוכלי רחוב, לחץ מצד מדריכי טיולים לא רשמיים ואפילו הונאות. סרטון אחד של משפיען הטיולים קורט קאז הפך ויראלי בשנת 2023, ומראה ספקים שעוקבים אחריו למרות סירוביו החוזרים ונשנים: "אמרתי לך שאני מחפש, אמרתי לך שאחזור מאוחר יותר", הוא אומר בקליפ שזכה לכמעט מיליון לייקים. רבים בתגובות הדהדו את תסכולו, ואמרו כי ההונאות הפכו לעניין המרכזי באזור ולמעשה כבר מאפילות על הפירמידות עצמן: "אנשים מצלמים יותר סרטונים של 'כך תמנעו מנוכלים' מאשר שהם מצלמים את הפירמידות", כתב אדם אחד בתגובות.
ממשלת מצרים הכירה בסוגיות אלו והחלה במאמץ ליישום רפורמה מקיפה שמטרתה להחזיר את הסדר לאזור. חלק מרכזי בתוכנית זו הוא ארגון מחדש של נקודות הגישה, ובניית כניסה חדשה הממוקמת על הכביש המהיר קהיר-פאיום כדי להפחית את העומס בשער ההיסטורי שסובל מזה זמן רב מפקקים כבדים.
עם זאת, השינוי לא מתקבל רק בתמיכה, כאשר ניסוי של נתיב הגישה החדש נתקל במחאות של מפעילי טיולים של סוסים וגמלים, שחסמו כלי רכב נכנסים. מפעילים אלו טוענים כי המיקומים החדשים רחוקים מדי מהכניסה הראשית ועלולים להרוס את העסקים שלהם. עם זאת, פעילותם הייתה גם מוקד לתלונות במשך השנים כשתיירים מאשימים אותם בהטרדה ובהפקעת מחירים.
#Egypt wants the world to keep marvelling at the #pyramids for many more generations, but it knows that the #tourist overcrowding they are experiencing! https://t.co/EPYcjCZXIt
מי שמובילה את הטרנספורמציה היא Orascom Pyramids Entertainment, בניהולו של איש העסקים הבולט נגיב סאוויריס. בהצהרה פומבית ב-X הדגיש סאוויריס כי אותם ספקים שיסרבו לעבור ייאסרו מהפעלת העסקים שלהם באתר: "רווחת הציבור ושמירה על האוצר הלאומי הזה חשובים הרבה יותר מאשר לדאוג לאינטרסים של 2,000 אנשים שגרמו נזק למדינה במשך שנים", כתב.
בהקשר זה גם עולה טענה שחוזרת על עצמה במשך שנים ארוכות והיא היא היחס לבעלי החיים שמשמשים לתיירות. בעלי סוסים, גמלים וחמורים מציעים טיולים לתיירים, אבל דיווחים וחקירות מרובות חשפו רמות מטרידות של התעללות. ארגון זכויות בעלי החיים PETA Asia גינה שוב ושוב את התנאים, תוך שהוא מציין מקרים של הצלפות של בעלי חיים, הרעבה, ניצול ועבודת פרך. בסופו של דבר רבים מהם ננטשים ברגע שהם אינם כשירים יותר לשאת נוסעים, או אפילו מומתים בדרכים מזעזעות.
Egypt: Shocking footage https://t.co/WnfbJ4kemq
shows tourism horses,camels being abused and left to die among the rubbish behind the pyramids:
'PETA has documented the routine punching, kicking, whipping, and starving of horses and camels at the pyramids'https://t.co/84F06Q8Ggs https://t.co/aOX8LCQ4ot
בתגובה ללחץ הבין-לאומי הגובר, ממשלת מצרים השיקה תוכנית רשמית לרווחת בעלי חיים ברחבי אתרי תיירות מרכזיים, כולל גיזה. במסגרת יוזמה זו, הוכנסו אוטובוסים חשמליים בתוך הנקרופוליס כחלופה הומנית וידידותית לסביבה. המעבר זכה לחיזוקים מצד פעילי בעלי חיים אך גם נרשמה לא מעט ביקורת, כאשר תיירים התלוננו על כך שנאלצו להמתין זמן רב או ללכת בחום בגלל זמינות האוטובוסים המוגבלת.
לצד רפורמות תחבורתיות, פרויקט השיפוץ הרחב כולל שיקום מספר קברים, השקת מרכז מבקרים חדש והכנסת מערכות כרטוס מקוונות לשיפור זרימת התיירים והפחתת הצפיפות במקום. העלות המשוערת של השינוי כולו היא בערך 50 מיליון דולר (180 מיליון שקל).