אמסטרדם, עיר הבירה ההולנדית, שאהובה בזכות התעלות ההיסטוריות, התרבות והאווירה הליברלית שבה, עומדת בפני משבר הולך וגובר שמותיר את המקומיים והתיירים חסרי אונים. פחים שעולים על גדותיהם, אשפה מפוזרת ודאגות גוברות לגבי היגיינה ציבורית פוגעים במוניטין של אחד מיעדי הטיולים המובילים באירופה.

תייר בריטי שביקר לאחרונה בעיר סיפר ל-The Express הבריטי שהוא היה המום מהיקף הפסולת שנמצאה ברחובות. "זה לא היה כמו פסולת רגילה, שבה הייתם מוצאים פיסות של אשפה פה ושם, אלא פחים שלמים פזורים על המדרכות". תמונות ששותפו על ידי תיירים מציגות שקיות אשפה שנקרעו, אשפה נשפכת על שבילים ואפילו עגלת סופרמרקט נטושה מלאה בפסולת.

למרות שהתייר ציין שנראה שעובדי העירייה מנקים ברוב הבקרים, כמות האשפה שהצטברה במהלך הלילה תוארה כ"סצנה מתוך סיוט". בעוד שהאשפה לא פלטה ריח חזק, המראה הספיק כדי ליצור רושם רע לאזור. "זה גורם לך לעצור את הנשימה באופן לא מודע", הוסיף התייר.

מומחים מזהירים שהנושא הוא יותר מסתם מראה לא נעים. פרופסור אנדרו ג'ונס, מומחה לבריאות הציבור מאוניברסיטת הרטפורדשייר, מדגיש את הסיכונים הבריאותיים החמורים הכרוכים ברחובות זרועי פסולת. "אשפה היא תמיד סיכון בריאותי", הוא אומר. "היא מושכת זבובים וחולדות. פסולת מזון, במיוחד, מתפרקת במהירות ומספקת מזון למזיקים, ומגדילה את אוכלוסייתם". מזיקים אלה עלולים להעביר מחלות כמו מחלת עכברת, סלמונלה ואי קולי, מחלות שעלולות לשבש קשות את החופשה של המטיילים או גרוע מכך. "רחובות מלאי פסולת ישפיעו על האופן שבו אנשים רואים את העיר. זה לא מרגיש טוב להסתובב במקום שמכוסה בזבל ואם זה יתפרסם ויתפשט, פחות אנשים ירצו לבקר באמסטרדם".

תושבי אמסטרדם מאבדים סבלנות

החששות שהעלו התיירים משותפים לתושבי העיר עצמם. על פי סקר עירוני שנערך לאחרונה, 51 אחוזים מהמקומיים באמסטרדם ציינו שהניקיון, או ליתר דיוק הלכלוך, הוא הבעיה העיקרית, ואחריו צפיפות ונגישות לקויה עקב עבודות תכופות בכבישים.

רחוב אשפה באמסטרדם (צילום: shutterstock)
גם התושבים מתלוננים על האשפה ברחובות. אמסטרדם, הולנד|צילום: shutterstock

כמעט שני שלישים מהתושבים מאמינים שאמסטרדם מוצפת על ידי תיירים זרים, ויש הטוענים כי כעת הם נמנעים לחלוטין ממרכז העיר. אותו סקר מצא ש-60 אחוזים מהמקומיים מרגישים שהעיר עמוסה מדי, ו-80 אחוזים רוצים פחות חנויות מזכרות, מינימרקטים וחנויות סקס – במיוחד ברובע החלונות האדומים.

המתח בין תיירות ואיכות חיים הוביל את העיר להנהיג תקנות חדשות שמטרתן לרסן את הכאוס. משנת 2026, מסעדות וברים יידרשו לסגור שעה מוקדם יותר בסופי שבוע, מהלך שנתמך על ידי רוב התושבים. עם זאת, בלי עסקים רבים מתנגדים לצעד שעלול לעלות להם ברווחים.

בתגובה לבעיית הפסולת ההולכת וגוברת, מועצת העיר אמסטרדם הכירה בכך ש"שילוב של גורמים" הופך חלקים מהעיר למלוכלכים יותר ויותר. זרם התיירים, נוהלי פינוי פסולת לקויים על ידי עסקים והוצאת פחיות ובקבוקים ראויים לפיקדון מהפחים צוינו כולם כגורמים שתורמים לזוהמה.


כתגובה, העיר מרחיבה את השימוש בפחים, פורסת צוותי ניקיון רחובות נוספים ומפעילה קמפיינים למודעות המיועדים הן לתיירים והן למקומיים. תוכניות פיילוט חדשות בודקות שיטות חלופיות לאיסוף פסולת, כולל איסוף מתוכנן ואפילו נקודות מיחזור בתעלות. למרות המאמצים הללו, תושבים רבים טוענים שהשינויים מעטים מדי, כאשר כבר בקיץ שעבר,קבוצה של 38 תושבים כתבה מכתב פתוח לעיתון ההולנדי Het Parool, וכינתה את העיר "מזבלת אשפה" ודרשה לפעול בצורה נחרצת יותר.