חברות התעופה הטורקיות טורקיש איירליינס ופגסוס יחד עם חברת וירג'ין אטלנטיק הבריטית הודיעו על הפסקת פעילותן בנתב"ג, ולא צפויות לחזור להפעיל טיסות ישירות לישראל. במהלך המלחמה ביקשה טורקיש איירליינס לשמור את הסלוטים בנתב"ג, אך כעת היא ופגסוס הודיעו כי הן לא מתכננות לממש אותם. סלוטים, או חלונות זמן המוקצים לטיסות בהמראות ובנחיתות, הם חלק מרכזי בתיאום הטיסות ובשימור פעילות החברות בנמל התעופה, וכעת אלו יועברו לחברות תעופה אחרות.

איסטנבול טורקיש איירליינס (צילום: Mirko Kuzmanovic, shutterstock)
מוותרת על הסלוטים שלה באופן סופי. טורקיש איירליינס|צילום: Mirko Kuzmanovic, shutterstock
 

למרות שבחודשים האחרונים עלתה האפשרות לחזרתה של טורקיש איירליינס לפעילות בנתב"ג, הצעד הזה של החברות הטורקיות לא מפתיע לאור המצב הפוליטי והכלכלי, והוא עלול לשנות את תמונת השוק התעופתי בנתב"ג. יוני וקסמן, משנה ליו"ר אופיר טורס, מתייחס למהלך ואומר: "הוויתור של חברות תעופה טורקיות על 'הסלוטים' שלהן בנתב"ג עשוי להצביע על שינוי משמעותי ביחסי ישראל-טורקיה, או לפחות על ירידה בתיאום האווירי בין המדינות. סלוטים הם חלונות זמן שמוקצים לטובת חברת תעופה לצורך המראה ונחיתה במועד מסוים. הם חשובים מאוד לחברות התעופה, מכיוון שזו דרך לנהל את הסדר והתיאום בשדה התעופה. במיוחד בשעות השיא של הבוקר, למשל, סלוטים יכולים להיות קריטיים. אם חברת תעופה מוותרת על סלוט, והזמן הזה נתפס על ידי חברה אחרת, היא עלולה להתקשות להשיב את הזמן הזה כשתחזור לפעול שוב. התוצאה היא שהחברה לא תוכל להציע שעות טיסה אטרקטיביות או להבטיח חיבורים נוחים לטיסות ההמשך שלה".

גם החלטתה של "וירג'ין אטלנטיק" לסיים את פעילותה בין לונדון לתל אביב מהווה אבן דרך משמעותית, במיוחד בשל העובדה כי המנכ"ל הישראלי שלה, שי ווייס, הודיע בימים האחרונים על קו חדש לערב הסעודית. כאמור, החברה הודיעה כי לא תחזור להפעיל את קו הטיסות הישירות מנמל התעופה הית'רו בלונדון לתל אביב, ובכך תסיים את פעילותה הישירה בישראל. "אף על פי שלא נמשיך להפעיל טיסות עצמאיות בקו זה, אנו מחויבים להמשיך ולשרת את לקוחותינו בטיסות דרך שותפות הקוד-שייר שלנו עם חברת אל על", אומר דובר מטעם החברה. השותפות הזו תאפשר חיבור בין שתי המדינות, אך לא טיסות ישירות של וירג'ין אטלנטיק.

וירג'ין אטלנטיק (צילום: אור גפן)
גם לא מתכוונת לחזור לפעילות בנתב"ג. וירג'ין אטלנטיק|צילום: אור גפן

"הצעד של חברות התעופה עשוי להוביל לתחרות גוברת מצד חברות תעופה אחרות שיבקשו לנצל את הסלוטים הפנויים", אומר וקסמן. "אפשרויות חלופיות לתיירים ולחברות התעופה כוללות קווים נוספים דרך מדינות המפרץ, קפריסין ויוון, שיכולות להוות תחליף מצוין בשוק הטיסות הבינלאומיות מישראל".