אירוע חמור באזור נחל השופט: עץ שקרס בסמוך לנחל השופט פגע בפרופ' מוטי גולני, שנפצע אנושות ומת מפצעיו כעבור מספר שעות. בתאונה נפצעו גם תינוקת בת 4.5 חודשים ואישה בת 40 באורח בינוני, והועברו להמשך טיפול בבית חולים רמב"ם. הקריסה התרחשה אתמול (שישי) בסביבות 16:45, וצוותים של קק"ל מתחקרים את המקרה._

פרופ' מוטי גולני, בן 70 במותו, היה היסטוריון של תקופת המנדט ומדינת ישראל, פרופסור מן המניין באוניברסיטת תל אביב וראש המכון לחקר הציונות וישראל ע"ש חיים ויצמן. הוא זכה לאחרונה בפרס הנשיא וראש הממשלה על ספרו הביוגרפי על חיים ויצמן. הוא כתב מאמרים וספרים רבים, ועיקר עניינו המחקרי הוא בשאלות של מוסר, זיכרון, פוליטיקה ומלחמה בהיסטוריה של היישוב ושל מדינת ישראל.

בקרן מנדל, בה פעם פרופ' גולני, ספדו לו: "פרופ' גולני היה בשיא עשייתו המחקרית והאינטלקטואלית והיה דמות מפתח בקרן מנדל ישראל בפיתוח תחום החשיבה ההיסטורית ולימודי הזיכרון, ככלי ללימודי החברה בישראל. מחקריו שינו את האופן שבו נתפסת תקופה זו בשיח המחקרי והציבורי".

גבר ואישה נפצעו מנפילת עץ סמוך לנחל שופט (צילום: תיעוד מבצעי מד
גבר ואישה נפצעו מנפילת עץ סמוך לנחל שופט|צילום: תיעוד מבצעי מד"א

פרופ' גולני טייל עם משפחתו באתר רמות מנשה, אחד המקומות המבוקשים והאהובים בארץ, כשבמהלך הטיול קרס עץ ופגע במספר מטיילים.

נחל השופט עצמו היה סגור למשך 4 שנים לשיפוצים נרחבים בעקבות שיטפון בינואר 2020, ונפתח לפני שנה לקהל המטיילים. האתר החדש שודרג ועבר מתיחת פנים בסכום של כ-25 מיליון שקלים. במסגרת השיפוץ הכשירה קק"ל שביל גישה מעגלי, נבנו גשרים שחוצים את הנחל והאתר כולו הותאם לבעלי מוגבלויות.

המאפיין העיקרי של האזור הוא יערות נטע אדם ויערות טבעיים של אלון תבור, מרחבים פתוחים, שדות ומטעים, מעיינות ופלגים זורמים. בינואר 2020, כאמור, הגשמים והשיטפונות הרבים שהיו באזור גרמו נזק רב לדרכים ולשבילים המונגשים, וכן לשולחנות ולציוד העץ שהיה במקום.
נחל השופט (צילום: אלכס קולומוסיקי, מערך ההסברה קק״ל)
נחל השופט אחרי השיפוץ|צילום: אלכס קולומוסיקי, מערך ההסברה קק״ל
נחל השופט (צילום: מירב טלמור-קשי)
צילום: מירב טלמור-קשי

מיד לאחר מכן, קרן קימת לישראל החלה בעבודות לשיפוץ ושדרוג המקום. במסגרת העבודות נעשו עבודות לשיקום הנחל והתוואי במטרה להנגיש אותו, לרבות אנשים עם מוגבלויות. למעשה, כל השביל הנגיש נבנה מחדש כולל הסדרת כיוון ההליכה, פישוט לשוני, נגישות לאנשים עם מוגבלות, ספסלים, תצפיות על הנחל, גשרים, שילוט הסבר והכוונה ועוד.