עונת הקיץ מתקרבת ואלפי תיירים מתכוננים לנפוש בחופי הים התיכון, אך כעת מתקפת הכרישים הקטלנית למול חופי חדרה חידשה את חרדה הציבורית סביב הסיכונים הנשקפים מכרישים באזור. עם זאת, מומחים ימיים ונתונים לאורך עשרות שנים, מצביעים על כך שבעוד שכרישים אכן נמצאים בים התיכון, ההתקפות נותרו נדירות בצורה יוצאת דופן.

על פי ה-International Shark Attack File, היו קצת יותר מ-100 התקפות כרישים בים התיכון מאז תחילת המאה ה-20. לשם השוואה, בארצות הברית לבדה נרשמות בדרך כלל עשרות תקריות מדי שנה. ברחבי העולם, המספר הממוצע של התקפות כרישים, ללא התגרות, נע סביב 50 עד 60 בשנה, כאשר מספר ההרוגים עומד על מספר חד ספרתי וכמעט אף אחד מהאירועים לא מתרחש בים התיכון.

חיים לצד כרישים

הים התיכון הוא ביתם של כ-47 מינים של כרישים. ביניהם טורפים ידועים כמו עמלץ חוטמני, עמלץ כחול ואפילו העמלץ הלבן הגדול והחמקמק. רוב מיני הכרישים הים תיכוניים הם קטנים ואינם מהווים איום על בני אדם. אחרים, כמו הכריש הענק הידוע גם בשם כריש עצם, עשויים להיראות מרשימים בשל גודלם אך ניזונים אך ורק מפלנקטון.

עמלץ כחול  (צילום: Alessandro De Maddalena, shutterstock)
העמלץ הכחול גם הוא נמצא באזור|צילום: Alessandro De Maddalena, shutterstock

ובכל זאת, תצפיות כרישים אכן קורות ברחבי הים התיכון. איטליה למשל רשמה יותר תקריות הקשורות לכרישים מכל מדינה אחרת בים התיכון, עם כ-50 תקיפות שתועדו במהלך המאה האחרונה. חלקן התרחשו באזורים הדרומיים ולצד חופי סיציליה וסרדיניה, אם כי התקפות נותרו נדירות ביותר. בקרואטיה שלחופי הים האדריאטי נרשמו כעשרים תקריות מאז שנת 1900, בעיקר במפרץ קוורנר וליד האיים סולטה וויס. גם ליוון יש היסטוריה של תצפיות מזדמנות, במיוחד ליד האיים קורפו, כרתים והמפרץ הסרוני. עם זאת, רק מתקפה קטלנית אחת אושרה עד כה במימי יוון במהלך 170 השנים האחרונות.

כריש, עמלץ לבן (צילום: Alexis Rosenfeld, GettyImages)
גם הוא מסתובב באזור. העמלץ הלבן|צילום: Alexis Rosenfeld, GettyImages

ספרד, למרות המגוון הביולוגי הימי העשיר שלה ונוכחותם של מינים כמו כריש טיגריסי וכריש ארך-גף, היו רק קומץ של התקפות מתועדות בעשורים האחרונים. החופים של צרפת, כולל הריביירה, נותרו ללא תקריות ברובן, אם כי כרישים נצפים לעתים על ידי צוללים באזורים עמוקים יותר מהחוף.

כרישים נמנעים מבני אדם – אבל יש תנאים שתורמים לתקיפה

המקרה בחדרה משך תשומת לב מיוחדת בשל התנאים האקולוגיים הספציפיים באזור. מים חמים שיוצאים מתחנת הכוח יוצרים סביבה אידיאלית עבור כרישי חול וכרישים כהים, המתקבצים באזור בין אוקטובר למאי. למרות אזהרות רשמיות האוסרות לשחות במקום, המשיכו הרוחצים להיכנס למים בימים שקדמו לתקרית הקטלנית. הרשויות בישראל סגרו מאז באופן זמני מספר חופים באזור כאמצעי זהירות.

תיירים חוף אמלפי איטליה (צילום: auralaura, shutterstock)
הכי הרבה תצפיות במאה האחרונה. איטליה|צילום: auralaura, shutterstock

מומחים מדגישים כי הרוב המכריע של מפגשי הכרישים בים התיכון אינם אגרסיביים ולעיתים קרובות תוצאה של טעות בזיהוי. מים עכורים, תנאי תאורה בעייתיים או שחייה בקרבת קבוצות דגים יכולים מדי פעם להגביר את הסיכון למפגש, אך האיום הכולל על הרוחצים נותר זניח. כרישים בדרך כלל נמנעים ממגע אנושי והם מאוימים הרבה יותר מפעילויות אנושיות, כמו דיג יתר ואובדן בתי גידול, מאשר המצב ההפוך.

בעוד שהתקרית בחדרה משמשת תזכורת טרגית לאופי הבלתי צפוי של החיים הימיים, היא אינה משקפת מגמה רחבה יותר של סכנה גוברת באזור. מדינות הים התיכון, כולל יעדי תיירות פופולריים כמו איטליה, יוון, ספרד וקרואטיה, שומרות על פרוטוקולי בטיחות בחופים ומגיבות במהירות לכל סימני סיכון, כולל איתור כרישים שניצפו ואזהרות למבקרים בחופים. לנוסעים שמתכוונים לרחוץ בים התיכון בקיץ, המסר של המומחים הימיים ברור: היו מודעים, עקבו אחר הנחיות מקומיות ותיהנו מהים.